Mostar, prosinac 2020.

Generalni štrajk Reprezentativnog Nezavisnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ, započeo je jutros u 8 sati, a trajat će do ispunjenja zahtjeva sindikta zdravstvenih radnika. 

 

 Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković kazao je kako je u 11.30 sati planirana i prosvjedna šetnja od zgrade Gimnazije do zgrade Vlade HNŽ-a gdje će se održati tiskovna konferencija. Napomenuo je i kako je svaka zdravstvena organizacija potpisala sa svojim menadžmentom sporazum o poslovima koji se neće prekidati za vrijeme štrajka. 

Tri dana prije zakazanog generalnog štrajka zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u, Vlada HNŽ-a je dostavila akt sindikatima gdje je naveden protokol o pregovorima sa sindikatom zdravstvenih radnika. U tom protokolu se kaže da se predviđa prekid štrajka odnosno da sindikat ne može stupiti u generalni štrajk dok pregovori traju, a početak pregovora se zakazuje za petak, odnosno dan iza planiranog generalnog štrajka. 

“Takav, ucjenjivački odnos Vlade HNŽ-a i resornog ministra zdravstva pokazuje da je njima jedini cilj u ovom trenutku da se pod svaku cijenu prekine najavljeni generalni štrajk, a da se ništa ne postigne. U tom aktu nije navedeno ni koliko će pregovori trajati, ni kada će i s kakvim ishodom završiti, niti se kaže što se tu nama nudi i koliko nam se nudi", kazao je Dalibor Vuković iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ, koji je prije dva dana naveo kako su Vladi dali rok do srijede u 12 sati da sazove hitnu sjednicu Mirovnog vijeća u prostorijama Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i da se pokuša pronaći odgovor.