Mostar, listopad 2020.

Bivši poslijeratni radnici nekadašnjeg hercegovačkog giganta Aluminija d.d Mostar u ovom tjednu, a najdalje početkom sljedećeg tjedna, sazivaju skup radnika i to zbog velikog nezadovoljstva razvojem događaja i kako navode, “optimističnim obmanama u javnosti koje nemaju veze sa stvarnošću”.

 

“Nezadovoljstvo ključa u vezi ponovnog pokretanja proizvodnih pogona u Aluminiju. Nakon velikih obećanja hrvatskih političkih predstavnika radnici se osjećaju prevareni i ostavljeni jer ništa od obećanog nije realizirano. Obećali su im ponovno pokretanje proizvodnje u tri etape do kraja 2019. i vraćanje na posao. Kako smo svjedoci godinu dana je već prošlo tek je minoran broj bivših djelatnika vraćen u pogon ljevaonice kod novog poslodavca dok je jedan manji broj(podobnih) još uvijek u random odnosu Aluminija d.d Mostar ugovorom o djelu, dok su ostala dva proizvodna pogona još uvijek na čekanju bez nekih ozbiljnijih priča oko ponovnog stavljanja hala u pogon”, stoji u priopćenju Sinikata Aluminija.

Naglašava se kako “optimistične obmane u javnosti koje nemaju veze sa stvarnošću još više iritiraju bivše zaposlenike dok ih je još ogromna većina na ulici bez bilo kakvih primanja i poziva za ponovni povratak. Sve ovo nas je natjeralo da se ponovno aktiviramo i na sastanku odlučimo koje ćemo korake dalje poduzimati”.

“Najgore je što i u ugašeni Aluminij dolaze raznim vezama, a oni koji su gradili to poduzeće žive u neizvjesnosti”, ističu iz sindikata radnika Aluminija.