Mostar, svibanj 2018

U svim srednjim školama Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u utorak je tijekom prve smjene održan dvosatni štrajk upozorenja koji će, također, biti održan i tijekom druge smjene, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić

Po njegovim riječima, nakon prošlotjednog jednosatnog štrajka upozorenja županijska vlada nije pozvala predstavnike sindikata na razgovor, zbog čega se Koordinacija sindikata srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije odlučila na novi štrajk upozorenja, prenosi Fena.

 

Milić je naglasio kako su zatečeni ovakvim ponašanjem Vlade HNŽ-a.

- Stalno se pozivaju na dijalog, a nikako da nas zovnu. Nije nam jasno na kakav dijalog oni misle, da li na ovaj preko medija, odnosno medijsko prepucavanje, ili misle da sjednemo za jedan stol i rješavamo naše zahtjeve jedan po jedan - poručio je Milić.

Dodao je kako ovo ispada kao neka ironija te da ima osjećaj "kao da im se Vlada podsmjehuje".

Sindikati traže od Vlade HNŽ-a da se do kraja svibnja 2018. isplate pravomoćne presude iz 2013. godine, povećanje plaća od 15 posto, isplatu porodiljnih naknada u iznosu od sto posto, zatim da se prekine s praksom primanja radnika do 15. srpnja te da se potpiše okvirni sporazum o zbrinjavanju tehnološkog viška.

Sindikati pored tih zahtjeva traže i otvaranje dijaloga s predstavnicima županijskih vlasti.

O sljedećim koracima sindikata, kaže Milić, odlučivat će Predsjedništvo Koordinacije sindikata srednjih škola HNŽ-a, a svaka odluka Predsjedništva proći će kroz referendum sindikalnog članstva.