Mostar srpanj 2017.

Dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije, u ime Vlade, održao je danas sastanak s predstavnicima sindikata prosvjetnih djelatnika.

Istaknuto je kako je zajedničkim naporima radnih skupina Ministarstva i predstavnika sindikata urađen značajan posao na izradi novih kolektivnih ugovora za djelatnosti osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja. 

 

„Činjenica je kako u obrazovanju imamo niz otvorenih pitanja kao što su opadanje broja učenika, materijalna prava uposlenika, te uvjeti rada u školama. No, činjenica je i kako postoji spremnost da, kroz kontinuirani dijalog s predstavnicima sindikata, tražimo najbolja rješenja koja će biti prihvatljiva za sve. Na tom tragu je i naša suradnja oko izrade kolektivnih ugovora. Odajem priznanje svima koji su do sada sudjelovali u njihovoj izradi, te izražavam uvjerenje kako ćemo u nastavku razgovora u skoro vrijeme imati u cijelosti usuglašene kolektivne ugovore. Vlada je nizom konkretnih mjera pokazala koliko joj je stalo do obrazovanja i s naše strane postoji iskrena spremnost da u dobroj vjeri završimo taj proces“, kazao je ministar Hadžović.

Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo suradnjom s resornim ministarstvom i Vladom koja se ogleda u rješavanju vrlo bitnih problema u prosvjeti poput rješavanja radno-pravnog statusa 130 prosvjetnih djelatnika i zbrinjavanja tehnološkog viška. Govoreći o kolektivnim ugovorima potvrdili su kako je o njihovom sadržaju postignuto značajno suglasje, te očekuju skoro usuglašavanje i preostalih pitanja.

Na sastanku su, uz ministra Hadžovića, nazočni bili Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Elvir Heljić, savjetnik ministra, te predstavnici sindikata: Slavko Lauš, Hasiba Džiho, Ivica Mustapić i Edina Čomić.