Mostar, lipanj 2016

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije prof. dr. Nevenko Herceg primio je 29. lipnja 2016. predsjednika i tajnika Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josipa Milića i Ivicu Mustapića. Obje strane su istaknule važnost socijalnoga partnerstva i dijaloga dviju pregovaračkih strana u cilju boljitka, ne samo sindikalnoga članstva, nego i svih građana županije.

Premijer je istaknuo prioritet stabilizacije proračunskih sredstava kao najvažniju smjernicu na kojoj će raditi ova Vlada u čemu je već dobrim dijelom i uspjela. To se, prema premijerovim riječima, ogleda u popravljanju redovitosti isplate plaća i ostalih naknada, ali i izmirivanja mnogih dugovanja koja su ostala iz prethodnih godina.

Sindikalisti su iskazali važnost otpočinjanja što skorijih pregovora za novi Kolektivni ugovor i izrazili nadu kako će uspjeti potpisati Kolektivni ugovor bez štrajkova i prosvjeda, u dobroj vjeri i uz maksimalno uvažavanje i poštivanje. Razgovaralo se i o raznim mogućnostima te o iznalaženju što pravednijega načina izmirivanja sudskih tužbi koje je ova Vlada naslijedila od prethodnih, a radi se o desetcima milijuna maraka. Sindikati su izrazili spremnost odricanja od kamata, s tim da se glavnice isplate što prije. Sindikati su iskazali važnost očuvanja radnih mjesta i normi profesora obzirom na teškoću prevladavanja prelaska na devetogodišnje osnovnoškolsko obrazovanje.

Razgovaralo se i potrebi oživljavanja Gospodarsko-socijalnoga vijeća na razini županije kao jednog socijalnog stabilizatora i mjesta gdje se dogovaraju ključne smjernice vezane za socijalna i gospodarska kretanja.