Mostar, travanj 2016.

Na drugoj strani je 617 superbogataša. Između ne postoji srednja klasa jer je potpuno uništena, nego  oni koji ni sami ne znaju kako preživljavaju dan za danom čak i ako su zaposleni. To je, u najkraćem, socijalna slika današnje Bosne i Hercegovine.

Na europskom dnu

Prema svim relevantnim analizama oko 30.000 stanovnika BiH ne umire od gladi samo zahvaljujući hrani koju besplatno dobivaju u narodnim kuhinjama. Ovog trenutka u BiH je više od 540.000 nezaposlenih i 718.000 zaposlenih. Posebno dramatična je procjena da oko 200.000 zaposlenih radi za minimalnu mjesečnu plaću od oko 370 maraka, a da otprilike isti broj zaposlenih svaki dan ide na posao, ali redovno ne dobiva plaću niti im se uplaćuju doprinosi!


Svemu ovome treba dodati i oko 500.000 umirovljenika u BiH s tim da više od 60 posto njih ima mjesečnu mirovinu koja jedva prelazi 300 maraka. I dalje važi podatak iz prošle godine da oko 700.000 ljudi ode na spavanje gladno – bez kakve takve večere.


Sve u svemu, Bosna i Hercegovina je među najsiromašnijim zemljama u Europi i svijetu. Prema nedavnoj analizi Svjetske banke, BiH je po nacionalnom bruto dohotku među najsiromašnijim državama bez obzira što statistika kaže da BDP u posljednje vrijeme vidljivo raste. Usporedbe radi, u BiH se po glavi stanovnika godišnje potroši 28 kilograma mesa, a u državama Europske unije 91 kilogram. Ili: u EU se godišnje po glavi stanovnika pojede 35 kilograma kruha, a 110 u BiH.
Svjetska banka je našu zemlja i službeno  svrstala na peto mjesto najsiromašnijih europskih država – iza Moldavije, Ukrajine, Kosova i Albanije.

Raste broj bogataša

Međutim, BiH ima i drugo lice, ono koje govori o nevjerojatnom bogatstvu malog broja ljudi. Inozemna istraživanja pokazuju da u Bosni i Hercegovini žive 92 multimilijunaša čije bogatstvo vrijedi nešto više od  deset milijardi maraka.


U tu kategoriju, prema međunarodnim standardima i metodologijama, spada svaki pojedinac čije bogatstvo premašuje iznos od 30 milijuna dolara. Zanimljivo je da broj multimilijunaša u BiH raste – 2012. godine bilo ih je 65 da bi se njihov broj povećao u 2015. na 92, a po svim procjenama na kraju ove godine bit će više od 100!
U zemlji općeg siromaštva kakva je BiH, gotovo nevjerojatno zvuči i podatak da raste štednja građana u komercijalnim bankama i već je premašio ukupan iznos od deset milijardi maraka! Međutim, ništa manje nije zanimljiv podatak da u BiH živi i 525 milijunaša. Riječ je o stanovnicima  koji na svojim računima u komercijalnim  bankama u BiH imaju po milijun i više maraka.

Kako stvari stoje, najbolji odgovor na pitanje otkud multimilijunaši i milijunaši u državi siromaštva u kojoj cvjetaju korupcija i organizirani kriminal i uopće tko se i na koji način enormno obogatio, mogu dati tužiteljstva i sudovi.