Povodom 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada,Unija neovisnih sindikata FBiH organizirala je danas u Mostaru tradicionalnu proslavu "Grah sa sindikatima". Na proslavi je podijeljeno 2 000 porcija graha i 1000 litara piva. Tom prilikom učenici Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica organizirali su besplatno mjerenje krvnog pritiska svim zainteresiranim građanima.

"Ovo je Međunarodni praznik rada u povodu čikaških radnika koji su prije 150 godina izašli na ulice i preko stotinu njih je bilo pobijeno samo zato što su tražili osmosatno radno vrijeme. Danas, 150 godina iza toga, opet imamo iste probleme, istu borbu radnika za osmosatno radno vrijeme, jer vidimo da se i danas radnici, posebno u tržnim centrima, iskorištavaju po 10 i 12 sati dnevno i da im je zabranjeno organizirati sindikat, što je neshvatljivo i teško prihvatljivo", kazao je predsjednik Unije neovisnih sindikata FBiH Josip Milić.

On je dodao kako je u vrijeme komunizma 1. svibanj bio državni praznik, praznik vladajuće komunističke partije, a ne praznik sindikata, dok su danas na proslavi sindikati, radnici, umirovljenici. "Međutim gospode iz vlasti danas nema, nema nikoga iz Vlade HNŽ-a, a nema ni gradonačelnika Mostara", kazao je Milić.

 

Inače, sponzori ovogodišnje prvosvibanjske proslave u Mostaru su Sindikat Aluminija, Mesna industrija "Lijanovići", Restoran Srednje turističko-ugostiteljske škole "Didaktik- Europa", Hercegovačko pivo te Žitopromet d.o.o Mostar.