Mostar,rujan 2018

Sindikati srednjih škola koji nastavu izvode i na hrvatskom i na bosanskom jeziku u Hercegovačko neretvanskoj županiji (HNŽ) održat će u ponedjeljak štrajk upozorenja dva zadnja sata prve i druge smjene, dok državni službenici i namještenici u organima državne službe u HNŽ-u svoj dvosatni štrajk upozorenja odgađaju za srijedu, 5. rujna.

Predsjednik Sindikata srednjih škola koji nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Josip Milić, na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak u Mostaru, kazao je kako će se, prema informacijama kojima on raspolaže, sve škole odazvati štrajku.  Milić je istaknuo kako su prosvjetari nezadovoljni visinom povećanja plaća koje je predložila Vlade HNŽ-a, dodvši kako su oni otvoreni za dijalog i nastavak pregovora sa županijskom vladom.  ''Mi smo tražili povećanje plaće od 15 posto, a Vlada je ponudila deset posto, i to kroz tri godine, počevši od 1. 1. 2019. godine. Odnosno, ponuda županijske vlade za trogodišnje povećanje plaća bi se kretala s postotcima do 4 posto od 1. siječnja 2019. i 3 posto od 1. siječnja 2020. i 2021. godine'', objasnio je Milić.  Po njegovim riječima, od 2011. do 2018. godine županijski proračun povećana je za 44 milijuna, dok se plaća srednjoškolskih profesora nije mijenjala.