Ljubuški, lipanj 2018

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije uputio je u siječnju i veljači županijskoj Vladi dopise u kojima se traži sastanak, obraćajući se i resornom Ministarstvu za tumačenje pojedinih članaka Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama te važećeg Pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika.

Međutim, kako iznova nailazimo na ignoriranje i primorani poduzeti sljedeći korak, najavili smo štrajk upozorenja koji će se održati u petak 8. lipnja 2018. godine četvrti školski sat u obje smjene u svim srednjim školama Zapadnohercegovačke županije.

Razlozi za štrajk brojni su i na njih upozoravamo mjesecima:

 

  1. sustavno ignoriranje prijedloga Sindikata, struke i roditelja prilikom donošenja Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama, kao i prilikom donošenja akata koji proizlaze iz Zakona;
  2. neprovođenje i kršenje Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama;
  3. nepostojanje Pravilnika o zapošljavanju, Pravilnika o tehnološkom višku i Pravilnika o napredovanju nastavnika;
  4. izrada novog Pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika bez uvažavanja mišljenja struke i Sindikata, te odbijanje tumačenja članka 6. važećeg Pravilnika;
  5. nepoštivanje Kolektivnog ugovora;
  6. neisplata novčanih sredstava po tužbama za 2011./2012. godinu;
  7. način i kriteriji za izbor savjetnika pri Zavodu za odgoj i obrazovanje;
  8. neusklađenost udžbenika, bez uvažavanja mišljenja struke i Sindikata;
  9. nedostatak stručnih usavršavanja u organizaciji resornog Ministarstva, neobavještavanje o seminarima koje organiziraju druge ustanove, nedostatak natjecanja za učenike;
  10. mobing nad pojedinim članovima Sindikata.

Nažalost, ovih deset točaka nisu jedini problemi s kojima se susrećemo, iz njih proizlaze mnogi drugi problemi za koje držimo neprihvatljivim i opasnim. Primjerice, nakon usvajanja Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjim školama nije ispoštovan niti jedan zakonski rok za donošenje i usklađivanje drugih akata (škole su tek sada u procesu donošenja Statuta), a nevjerojatnom smatramo činjenicu kako niti u jednoj školi nije započet proces formiranja školskih odbora iako su oni trebali početi s radom do 24. svibnja!

Ukoliko Vlada i resorna ministarstva i dalje budu ignorirali naše zahtjeve, nastavit ćemo s cijelim nizom javnih istupa u kojima ćemo detaljno objasniti što zapravo znači svaka od navedenih točaka te iznijeti i druge nezakonitosti, posebice one koje se provode uz blagoslov resornog Ministarstva. Ujedno, ukoliko se nastavi status quo i u što skorijem vremenu ne riješe navedeni problemi, najavljujemo generalni štrajk kojim ćemo započeti novu školsku godinu!

Nadamo se kako će Vlada i resorna ministarstva kojih se tiče navedena problematika pokazati dobru volju i iznaći način za nastavak učinkovite suradnje sa Sindikatom te time izbjeći remećenje nastavnog procesa i odašiljanje ružne slike u javnosti.